Savelsbergh was zonder h
Thursday, 27 Jan 2022, 07:49De Savelsbergh familie nog wat uitgewerkt. De H kwam er pas bij Pieter Hubert Savelsbergh bij zoon van Hubert Johan Savelsberg en Maria Johanna Franssen. Hij was enigskind misschien heeft het daar aan gelegen. Peter Hubert is geboren in 1879 dus de h zit er nog niet zolang in. 100 Jaar eerder wordt Peter Josef Savelsberg geboren en die trouwt met Maria Agnes Ploum een broer van Maria Agnes Ploum, Johan Ploum is straatventer in Kerkrade en is getrouwd met Maria Magdalena Kleinen of Klein. Ik moet nog gaan kijken of die familie Ploum enige verwantschap bezit met de loodgieter Ploum uit Kerkrade. Als dat zo is dan hebben de Familie Savelsbergh en de Familie Ploum de zelfde voorvader.
De familie Savelsbergh beweegt zich in een kringetje in de oostelijke mijnstreek en heeft zijn oorsprong in Merkstein nu is dat Duitsland ligt bij Herzogenrath, dat was vroeger anders in het grote Limburg. Op een enkeling na werden ze niet oud. Ze kregen hoofdzakelijk jongens, dat ligt dus in de genen dat de Savelsbergh uit de dr. Nolenstraat 6 jongens hadden.
De stamboom Schmets
Thursday, 13 Jan 2022, 07:47In deze Corona tijd ben ik nog wat zijtakken nagegaan van aangetrouwde familie leden, zo ook de stamboom van Ben Savelsbergh die getrouwd is met mijn zus Magda.
Zijn Oma dus de moeder van zijn moeder, was een onecht kind, zo noemde men dat vroeger. De vader is niet bekend. De moeder daarvan dus de overgrootmoeder van Ben is dan wel getrouwd met ene Franssen, maar het huwelijk vond op een veel latere datum plaats en in de huwelijksakten is de naam dan ook niet terug te vinden van de vader van de oma van Ben Savelsbergh.
De vader van de overgrootmoeder Van Ben Savelsbergh is Johan Bernard Kohl. Hier zie je waar die naam Ben vandaan komt. Want deze Bernard was weer de grootvader van die onechte oma. Die Bernard is getrouwd met een Anna Maria Hubertina Schiijns, dat is nogal een bekende achternaam in deze stamboom veel families komen uit bij deze naam Schijns, Johan Bernard Kohl en Anna Maria Schijns hebben 10 kinderen, tenminste ik heb er 10 gevonden tot nu toe. Een van die kinderen Anna Maria Barbera Kohl is getrouwd met Johannes Hubertus Vluggen. De moeder van deze Johannes is Johanna Maria Nix en dat is ook een bekende achternaam, want de familie Nix is zowel verbonden met mijn familie Crutzen als met de familie van Prof. Paul Crutzen en ook hier is de verbinding die al 139 jaar eerder bestond tussen het huwelijk van Ben en Magda.
Nu is een van de kinderen van die Anna Barbera Kohl te weten Bernard Hubertus Vluggen getrouwd mat Anna Catharina Vluggen de Moeder van deze Anna Catharina is Maria Catharina Philomena Nix potverdorie daar is die weer de naam Nix. De vader van Philomena is Willem Hubert Nix de grootvader van Philomena is dezelfde grootvader als die andere Grootvader dus hier trouwt een neef en en een nicht met elkaar.
Oma Crutzen
Friday, 16 Apr 2021, 07:45Mijn Oma moet als kind in Vaals gewoond hebben en ook daar op school zijn gegaan. Ik ben in het bezit van haar Kerkenboekje haar missaal. Het missaal is wel een miniboekje, maar dat had je in die tijd. Een zilveren tasje en daar een klein mistaaltje in. In het missaal een aantal prentjes. Eentje van haar Eerste heilige communie, die ze in Vaals gedaan heeft, want de stempel van Kapelaan, de latere pastoor, Kreutzer staat achterop. Haar plechtige communie deed ze in 1917 in Keulen in de Sint Agnes Kerk. Ook daar is een prentje van. Dan zijn er nog prentjes als Andenken aan Johanna Bours, de naam zegt me even niks, of van de pastoor uit Vaals, welke is onleesbaar. En nog een handgeschreven gebet.
Bekend is dat ze huishoudster was in het gezin van haar latere man die toen nog getrouwd was met de zus van haar moeder. Het gebeurde vaker in die tijd dat kinderen niet opgroeide in het gezin waar ze geboren waren. Haar vader was machinist en stoker. Waar was hij dat, dat is niet duidelijk, want niet alleen de scheepvaart draaide toen op stoom, maar ook de fabrieken en natuurlijk de treinen. Haar vader heeft ook in Kerkrade gezeten en geboren in Busbach. De dochter uit het eerste huwelijk van mijn Opa is in vaals opgegroeid, dat heeft de onlangs overleden oudoom me vertelt en dat kan ik ook uit de archiefstukken lezen die ik in Kerkrade gevonden heb. Als het gezin het niet aan kon, werd meestal het oudste kind geduwd bij familie en groeide daar op. Dat was het noodlot van mijn oma zo heeft ze mijn opa leren kennen en toen daar de eerste vrouw van overleed, trouwde ze in 1919 met Hubert Paul Crutzen het leeftijds verschil was 23 jaar zij was 22 en hij was 45. Hij stier in 1949 en zij trouwde toen met Christoffel Senden en dat was voor ons kinderen de opa en ik zie opa Senden noga altijd bij ons de boodschappen brengen met zijn fiets in de Maarstraat 52
Prof. Paulus Josef Crutzen, Nobelprijs winnaar, familie of geen familie, thats the question.
Tuesday, 02 Feb 2021, 07:29Ergens in de jaren 90 van de vorige eeuw, een paar jaar nadat Professor Paul Crutzen zijn Prijs had gewonnen, had ik plotseling een mail in de bus van Ilona Crutzen, ze vroeg zich af of we familie waren. Al heel snel kwam ik er achter dat haar oma was overleden en daar had ze moeite mee. Haar oma woonde in Amsterdam. Amsterdam, ben je soms de dochter van Paul Crutzen. Dat was zo. Wow ik had contact met de dochter van de meest beroemde Crutzen die er was. We hebben heel wat af gekletst in die tijd. Maar het was op het account van de hogeschool en toen ik daar wegging was het contact verbroken. Door Ilona ben ik begonnen met het onderzoek naar mijn stamboom. Kijken of we familie zijn. In Maastricht in het archief was er steeds een familie Crutzen die 20 jaar scheelt met onze stamboom en die altijd in het zelfde dorp woont als mijn familie Crutzen. Een Kerkenboek was niet aanwezig, dus ik kon de verbinding niet vinden. Met Paul heb ik nog regelmatig gemaild. Het kan raar lopen in het leven. Paul is onlangs overleden en het contact met Ilona is er nog steeds, ik ben maar eens begonnen aan de stamboom, kijken wat ik kan vinden. De link naar het verleden was een probleem, maar via een kaart met de geboortedatum van de vader erop, de kaart ligt in het archief van Amsterdam. Ben ik op het spoor gezet van deze familie Crutzen.
Al snel vond ik iets bijzonders, mijn vader had op de staatsmijn Wilhelmina een collega die Quirinus Crutzen heette en die woonde in de Seghemansstraat op Terwinselen woonde die Quirinus was een neef van Paul Crutzen. Want hem zijn vader Quirinus Crutzen was de broer van Josef Crutzen de vader van Paul Crutzen.
Het zoeken gaat niet zo gemakkelijk, want Crutzen wordt op verschillende manieren geschreven, maar ook voornamen. Veel mensen konden niet lezen en schrijven dus werd er op klank geschreven en vergeet het dialect niet, wat ook nog vaak roet in het eten gooit. Creutzer, bij het ene kind, bij een ander kind met dezelfde vader Crutzer en dan weer Crutzen en dan weer Cruitsens en dan weer Creutzerclaes ik bedoel maar en wat dacht je van Johannes en Jan of Jean, Renier en Reijner, Nicolai of Nicolaas. En de enen keer is het Paulus en de andere keer is het gewoon Paul. Soms kun je zoeken op klank door een ~ voor de naam te zetten. Of ik zoek alleen maar op voornaam en plaats.
Veel plaatsen hebben een archief en een website, waar de boel gedigitaliseerd is. In Duitsland kun je niks vinden die lopen achter. Dan heb je de centrale Archieven per provincie. Je hebt een militairen archief. Soms kom je uit in het militaire archief van Parijs waar je alles kunt terug vinden over de soldaten van Napoleon. Een zoon van Cordula Windelsmid die getrouwd was met een Paulus Cruijtsens was Tambour-Maître in het Franse leger. Alle oorlogen heeft hij overleeft en werd 99 jaar. Maar volgens de krant werd hij 102 en werd zijn 100ste verjaardag goed gevierd. Stamboom onderzoek kan ook leuk zijn. Maar ook veel verdriet, de kindersterfte in de 19 en 18 eeuw is enorm. We leven nu in Corona tijd. Met een goede communicatie, maar er was een mazelen epidemie en er stierven in een gezin van 6 kinderen 3 binnen 1 week. Wat een leed maakte die mensen mee ongelooflijk. En als ik kijk naar mijn eigen opa die Hubert Paul Crutzen, die in zijn eerste huwelijk met Maria Theresia Dires 4 kinderen kreeg waarvan er 3 komen te overlijden en ten slotte ook zijn vrouw in 1919 in een tijd dat er de Spaanse griep heerst. Waar ook jonge mensen aan ten gronde gingen.
Mijn sites zijn openarch.nl heb ik een abonnement van, wiewaswie.nl allelimburgers.nl en veel archieven sites en soms nog familysearch maar dar staat niet zo veel.
Paul is geen rechtstreekse familie. er is wel een verbinding tussen de 2 families ergens in de 18 tiende eeuw, via de familie Nix. Dat is al snel in Limburg. vooral als ze ooit in Vaals hebben gewoond. ze is ook Rian Saelmans, Nicole Hesdahl, Monique Dohmen, Linda Engels, verwerkt in de stamboom, omdat een van de voorouders in Vaals heeft gewoond. Rian is mijn fietsenwinkel, Nicole mijn fysiotherapeut, Monique een heel goede vriendin, Linda een transgender vriendin.
Lenie Crutzen overleden
Friday, 01 May 2020, 07:2710 Dagen na het overlijden van haar man is dan ook Lenie Crutzen overleden. Ze is op 14 April nog net 80 jaar geworden. Zag ik. In deze tijd van Corona worden mensen allemaal besloten begraven, ik had wel contact met Ben Berends, maar niet met de rest van de familie. De stamboom is dus weer aangepast.
Ben Berends overleden
Thursday, 23 Apr 2020, 07:13Ik heb de stamboom aangepast, dit omdat Ben Berends is overleden op 12 April 2020. Ben Berends was getrouwd met Lenie Crutzen (Maria Magdalena Gerarda Crutzen) en deze Leny zit in de tak van Aegidus Crutzen wiens zoon Johan Hendrik Crutzen de vader is. Ben Berends woonde op Terwinselen.
Daarnaast heb ik eens gekeken waar de familie post vandaan kwam, want Gerardus Crutzen, een zoon van Aegidius Crutzen was getrouwd met Maria Post. En je weet in de tijd van de Mijnindustrie is heet wat volk verhuisd naar Limburg. De Familie Post
komt uit Friesland en is via Amsterdam in Nieuwenhagen terecht gekomen. En zoals het Toeval wil ken ik een familie lid van die familie Post, die vlak bij mij in de buurt woont.
Overigens is ook nog Frans Lahaije overleden. Frans was een vriend van me en zoals het toeval speelt zijn familie staat in de stamboom van de Familie Delahaije. Hij is niet overleden aan Corona, maar aan Parkinson. In deze tijd moet je dat er bij vermelden. Van Ben Berends weet ik het niet.
Mariet Hoen overleden
Wednesday, 02 Oct 2019, 07:11Op 29 september 2019 is Mariet Hoen overleden. Nu ken ik Mariet alleen maar van de tijd dat ze met Theo Lenartz trouwde.
Ze was altijd veel gespreksstof in de familie Delahaye. Kwam gewoon omdat ze zich zelf was en zich nooit wat aantrok van het geroddel achter haar rug. Die gesprekstof zal ik ook wel zijn, maar ook dat deert me niet. Op Zaterdag 5 oktober is er een ascfeidsbijeenkomst om 10.15 in Zorgvlied Amsteldijk 273 Amsterdam. Dat is voor mij wat te vroeg. De weg naar Amsterdam ken ik ondertussen wel. Zorgvlied kom ik ook terecht, als er een einde gekomen is aan mijn leven. Tenminste de overblijfselen van mijn lichaam. Dan hebben we nog iets gemeen. Nog een bloemetje uit Mijn tuin.
.
Piet en Jo van der Does
Tuesday, 20 Nov 2018, 07:09Toen ik in het Aarveld woonde waren mijn buren Piet en Jo van der Does.
Op een dag kwam hij bij me en vroeg of ik een koppensneller zwaard wilde verkopen, dat had hij ooit geërfd van zijn vader Dirk van der Does. Ik zeg wat moet je er voor hebben hij zegt 50 euro, ik zette het op marktplaats en 10 minuten daarna had ik het verkocht voor 500 euro. Nou dat ging goed vond hij en hij gaf me nog wat spullen, uit lang vervlogen tijden. Die ik allemaal voor hem verkocht.
Tijdens een van de bezoeken, kwam hij met een stel fotoalbums die hij wilde weggooien want die waren van zijn vader. Dat vond ik zonde en vroeg aan hem of ik ze mocht hebben dan scande ik ze wel in. Op een of andere manier zijn ze altijd blijven liggen bij me. Piet van der Does is intussen overleden. Wanneer weet ik niet.
Dus ik heb nog een archief en wel van de Familie van der Does. De naam van der Does is een bekende naam in de Vaderlandse Geschiedenis
Jan van der Does 1545 - 1804 Heer van Noordwijk en Kattendijke Bevelhebber tijdens het beleg van Leiden. humanist, dichter, filoloog, bestuurder en bibliothecaris van de Universiteit Leiden.
Pieter van der Does (1562–1599), Nederlands vlootvoogd
Wigbolt van der Does (1611–1669), generaal der artillerie
Johan van der Does (1694-1749), raadsheer bij de Hoge Raad en thesaurier-generaal
Of het familie is weet ik niet. Ik heb wel de stamboom, maar daar komen bovenstaande heren niet in voor, maar je weet maar nooit.
Viviënne is haar naam.
Thursday, 11 Oct 2018, 07:08Vandaag heb ik mijn nieuwe ID Kaart afgehaald en mijn nieuw rijbewijs. Toevallig was het vandaag ook nog World Coming Out Day, mooier kan toch niet. Hebben ze ook nog gevlagd voor mij, op al de gemeentes.
De ambtenaar van de burgerlijke stand bij de gemeente Heerlen was zich af het vragen waarom een vriendin van mij foto’s zat te maken. Ze had niet in de gaten dat mijn naam en geslacht verandert waren.
In plaats van Vincentius Remigius Maria als voornamen, heb ik nu Viviënne Remy Mathilde en als geslacht Vrouw
Mathilde heette mijn Pete tante. Tiel, want dat is de roepnaam van Mathilde, af en toe mijn rustpunt in mijn prille jeugd. Als ik het zwaar te verduren had gehad thuis en ik kon er niet meer tegen, dan reed ik naar Ubachsberg, waar mijn tante een café had met gasten, en dan werd ik een hele dag in het zonnetje gezet. Dan was er aandacht voor me, dan stond ik in het middelpunt, ondanks dat ze het druk had met haar werk en als ik dan weer het ’s avonds met mijn fietsje wegreed met een gevulde maag van het heerlijke eten wat ze voor me maakte gaf ze me meestal ook nog 10 gulden, voor de spaarpot. Als dank voor al die liefde die van haar wel kreeg en thuis niet heb ik de naam Maria verandert in Mathilde, buiten dat feit heb ik nooit begrepen waarom er Maria in mijn naam stond en niet de naam van mijn Pete tante. De reinste discriminatie, naar allebei de kanten, want bij de meisjes stond de naam van de Peter er niet in.